Wednesday, March 3, 2010

Az igazságos, szerető Isten hogyan küldhet a pokolra embereket? (2)

Hogy teljes legyen a megkezdett történet, úgy érzem el kell mondanom azt is, hogy elsőre nem tudtam mit mondani a barátomnak. Mikor hazaértem elkezdtem imádkozni és gondolkodni a kérdésen.

Szeretném tisztázni, hogy a következőket nem azért írom, mert úgy gondolom, hogy meg kell védenem Istent! Viszont le szeretném szögezni, hogy milyen Istenben hiszek. Annak az Istennek akit én imádok nincs szüksége arra, hogy emberek bölcsessége magyarázza meg a lényét. (Nem mintha valaki képes lenne rá.)
Úgy gondolom, hogy nem fog valakinek a hozzáállása csupán érvelések alapján megváltozni. Mi kell legyünk az élő bizonyíték arra, hogy van Isten! Mi vagyun az élő bizonyíték arra, hogy mire képes Jézus egy embernek az életében!
Nos, ezeket figyelembe véve egyszerűen rá szeretnék mutatni arra a helytelen istenképre amiből ez a kédés is ered.

Szóval a kérdés nagyon is kapcsolódik az egyik előző bejegyzésemhez. Meg vagyok győződve arról, hogy az egész probléma(kérdés) a helytelen istenképből fakad. Az Isten akit ez a kérdés feltételez egyszerűen nem a Biblia Istene. Olyan jó, hogy nem én kell meghatározzam, hogy milyen Isten, hanem olvashatok róla a Bibliában. Két igeverset találtam rá, ami beszél arról, hogy Isten nem leli örömét abban, hogy emberek a kárhozatra mennek (volt ami a hozzászólásokban is ott volt):
  • Ezékiel 33:11 Mondd meg nekik: "Amint igaz, hogy élek - mondja az Úr, az Isten -, nem lelem kedvemet az istentelen halálában. Inkább annak örülök, ha az istentelen letér útjáról és él. Térjetek meg, térjetek le gonosz utatokról! Miért akartok meghalni, Izrael háza?"
  • 2 Péter 3:9b " ... hanem hosszan tűr érettünk, nem akarván, hogy némelyek elveszszenek, hanem hogy mindenki megtérésre jusson." (Károli fordítás). Az angol NIV-ból fordítva talán még érthetőbb : " Ő türelmes veletek, nem akarja, hogy bárki is elvesszen, hanem, hogy mindenki bűnbánatot tartson."
Nos ezeknek (és nem csak!) a fényében mondhatom azt, hogy én nem olyan Istent tisztelek aki bárkit is kárhoztatni akarna. A kérdés előfeltétele egyszerűen helytelen! Az én Istenem nem olyan Isten aki akaratos gyermek módjára kényszerít a választásra és arra, hogy a játékszabályai szerint játtszunkl!

Ezek után úgy gondolom, hogy a probléma arra egyszerűsíthető le, hogy hogyan kezeli Isten a bűnt. A bűnnek a következménye a halál. A bűn miatt és nem Isten igazságtalansága miatt jutnak egyesek a kárhozatba. Egyetértek sarpi hozzászólásával, mi szerint pont, hogy Isten igazságossága miatt kerülnek az emberek a pokolba, mert Ő maga mondta, hogy a bűn zsoldja halál! Ki szeretném hangsúlyozni, hogy az evangéliumnak az elfogadása képes megváltoztatni életeket. Ezért a Biblia Istenének leírásával szeretnék választ adni a kérdésre.

Isten szeretet, DE ne feledjük, ezzel a szeretettel együtt jár a gyűlölet is. Pontosabban annyira szeret, hogy gyűlöl mindent ami ennek a szeretetnek a kiáradását megakadályozza. (Isten nem szeret egyidejűleg két egymásnak ellentmodó dolgot. Ő tökéletes, nem hasonlik meg önmagával!). Isten nem fér össze a bűnnel, mi több gyűlöli a bűnt és úgy döntött, hogy a büntetése a halál, a Tőle való végleges elszakadás.
Isten nagyon komolyan kezeli a bűn problémáját és nem szegte meg a saját szavát. Ezért volt szükségszerű Jézus Krisztus áldozata! Valakinek fizetni kellett a bűnért: halállal és Istentől való elszakadással. Tudjuk a Bibliából, hogy Jézus meghalt (és feltámadt!!!), a kereszten pedig azt mondta: "Én Istenem, én Istenem! miért hagyál el engemet?" (Máté 27:46). Elhordozta a bűn büntetését!
Isten tudatában van ennek a "bűn következménye halál" problémának és nem hagyta annyiba a dolgot. Megoldást kínált fel, ami nem szegi meg az Ő igazságosságát és szeretetét mutatja be.
Jézus áldozatának elfogadását nem erőlteti ránk. Mikor valaki nem elfogadja el Jézus áldozatát, gyakorlatilag azt mondja: vállalom én magam a bűneim következményét. Azt megváltoztatni viszont, hogy hogyan kezelje Isten a bűnt nem áll jogunkban!
Nos így látom ezt a kérdést. Ha még megérdezik tőlem, inkább arra fogok  öszpontosítani, hogy a helyes Istenképet tárjam a kérdező elé!

No comments:

Post a Comment